
Jenny Maria Nilsson
Laverad undermålning i akvarell och gouache, med lasering i transparent oljefärg. 73x92cm.

Droppen 6 g
Laverad undermålning i akvarell och gouache, med lasering i transparent oljefärg ovanpå. 90×55 cm. Hade en ful ovana att kasta bort min pappas drag varje gång jag skulle fiska. Tänkte den här skulle hålla lite längre.

Väderöbod
Väderöbod fyrplats, allra längst ut i Fjällbacka skärgård i Bohuslän. Förutom att ligga väldigt vackert innehar de rekordet i uppmätt våghöjd, över 14 m, i Sverige. Även förstaplats i Svenska Fyrsällskapets årliga pepparkaksfyrtävling 2020..
Svangen
Svangens fyrplats ligger högt uppe på en klippa, precis invid Kosterfjorden i norra Bohuslän.


Malmö Kanotklubb
Den lokala fritidsgården för oss som paddlar kajak, tränar och umgås i största allmänhet..
Restaurang Siesta
Ungefärlig utsikt från mitt sovrumsfönster – kvarterskrogen på Gamla Väster i Malmö.
Första pris i Sydsvenskans årliga pepparkakshustävling 2022..


Corsa IV
Är du intresserad av paddling, antingen som träning eller friluftsliv, rekommenderar jag i första hand att gå en kurs eller hyra och prova sig fram. Alternativt söka upp närmaste kanotklubb och se vad de erbjuder. Där kan man ofta för en billig peng få tillgång till erfarenhet & kunskap, och möjlighet att prova flera olika varianter.
Vill du sen ha en egen kajak kan man, förutom köpa nytt/begagnat, bygga en själv. Krävs lite händighet, några enkla verktyg och en hyggligt stor lokal.
Börja med att leta upp någon som säljer byggbeskrivning och ritningar, eller hoppa över det momentet och rita din egen. Finns massor med tips på nätet om båda varianterna.
Först steget är att fixa en stabil byggjigg. Sen sågar man ut spanten, mäter in och sätter upp så rakt som möjligt. Därefter börjar själva byggandet.
Man limmar ihop smala trälister, en efter en, utefter hela skrovet. Ungefär som att bygga modeller när man var liten, fast i något större skala. Kräver en del tålamod, men är inte jättesvårt.


När skrovet är klart slipar du allt, lägger på glasfiber och epoxi, lossar spanten och vänder på rätt köl. Sen mer väv och epoxi även på insidan. När det är färdigt sätter man tillbaka spanten och bygger däcket på samma sätt.
Nu har du två halvor och det börjar likna en kajak. I det här stadiet är det lämpligt att fixa sits, skädda el roder, hål för luckor och sånt som ska med på insidan.
Därefter är det bara att limma ihop allt och lacka eller måla efter tycke o smak. När det torkat så knyt fast linor, gummicord och montera ev gummiluckor.
Till sist, dags för sjösättning..!


Har du gjort allt rätt ska det se ut något som ovan ungefär. I de små svarta luckorna kan man med fördel prega ner tält, sovsäck, mat och fika. Mycket fika är viktigt. Bilden är från Stora Drammen, Sveriges västligaste punkt en bit utanför Nord-Koster.
Tycker du det här verkar kul och vill ha lite mer info om byggande av kajaker och paddling i skärgårdar runt om Skandinavien, så besök gärna min andra website Johanssonkajak.com